+31 (023) 531 00 15

Spaarnelanden

Gft vragenlijst bewoners afvalscheiding

Gft scheiden is belangrijk. Van gescheiden groente-, fruit- en tuinafval (gft) en etensresten worden compost en biogas gemaakt. Zo kan er bespaard worden op primaire grondstoffen en maken we gebruik van materialen die in afval zitten.

In juli 2023 is Spaarnelanden een pilot gestart in de binnenstad van Haarlem met als doel om de inzameling van groente-, fruit-, tuinafval (gft) en etensresten te verhogen. Er werd in de binnenstad relatief weinig gft gescheiden.

Het pilot gebied bestond uit zo’n 400 adressen. Er zijn vier speciaal ontwikkelde gft-containers geplaatst en er zijn gft-aanrechtbakjes uitgedeeld.   Via vragenlijstonderzoek zijn de resultaten in kaart gebracht: wat zijn de ervaringen met de containers, in hoeverre heeft het bewoners aangezet tot gewenst gedrag en hoe kan Spaarnelanden dit nog verder verbeteren.

De resultaten zijn aan Spaarnelanden aangeboden, inclusief aanbevelingen voor belangrijke aandachtspunten. De resultaten van het onderzoek gebruikt Spaarnelanden om ook de rest van de binnenstad te informeren en faciliteren in het beter gft en etensresten gaan scheiden. Wist jij bijvoorbeeld dat een biologisch afbreekbaak bakje niet thuishoort bij het gft?

Contactpersoon
  • Marloes Doeswijk, MSc
  • Onderzoeker

Spaarnelanden zorgt voor een leefomgeving waar inwoners van Haarlem en Zandvoort blij van worden. Verduurzaming staat op nummer 1. Kortom, jouw leefomgeving in goede handen.